De kan bli Årets matbluff

En juice, en fruktdryck, flaskvatten, bordsmargarin och yoghurt.
Fem produkter.
En av dem kommer att koras till Årets matbluff.

Efter att alla kunnat nominera kandidater till utmärkelsen ”Årets matbluff” har nu fem finalister korats.
Det har funnits en rejäl grupp att välja ur. Under året har 120 nomineringar till priset nått juryn – nästan dubbelt så många som året innan.

– Det visar att många konsumenter stöter på produkter som de känner sig lurade av och att de tycker att det är ett problem, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson.

Utmärkelsen ”Årets matbluff” delades för första gången ut 2015 med Valios kefir som vinnare och den segraren har sedan följts av Eriks tryffelbearnaise och Polaricas kronhjortsskav.

Priset har haft effekt, anser Björn Bernhardson.
– Nästan två tredjedelar av de 15 finalister som har tävlat sedan vi drog igång antipriset har antingen plockats bort ur sortimentet eller förbättrats och blivit mindre bluffiga. Det är precis det vi vill åstadkomma, ärligare produkter, säger Björn Bernhardson.

Nu har vi fem nya kandidater och röstningen är igång.
Den pågår fram till 21 januari och sedan presenteras Årets matbluff i TV4 Nyhetsmorgon onsdag 23 januari.

Här är årets fem finalister – med motivering till varför de nomineras:

Glacéau (Coca Cola) Smartwater – dyrt tillkrånglat och dumt

”I motsats till vad namnet antyder är detta vatten, som ägs av läskjätten Coca-cola, på intet sätt smartare än annat flaskvatten. Tillverkningen sker bara på ett krångligare sätt. Först ”ångdestilleras” vanligt källvatten eller mineralvatten, beroende på fabrik, för att ta bort de naturligt förekommande mineralerna.
Sedan tillsätts mineraler istället på konstgjord väg. Processen är näringsmässigt värdelös och med ett pris på 40 kronor litern ofta flera gånger dyrare än odestillerat källvatten eller mineralvatten.
Transporterna från fabrikerna i Storbritannien respektive Nederländerna kan inte heller sägas vara särskilt smarta.

 Garant Ekologisk kallpressad grönsaksjuice – mest äpple i grönsaksjuicen
Namnet ”Ekologisk kallpressad grönsaksjuice” lockar nog många hälsomedvetna. På framsidan räknas rödbeta, selleri och fänkål upp och rödbetan avbildas dessutom därunder.
Ingenstans på denna spansktillverkade juice antyds att denna juice skulle innehålla något annat än grönsaker.
Men i själva verket består den till cirka två tredjedelar av betydligt mindre eftertraktad äppeljuice. Andelen fänkål är dessutom bara 0,08 procent.

Oatly Havregurt naturell – med avdödad syrningskultur
Yoghurt har en levande bakteriekultur. För vissa är det ett av skälen till att man äter den. När man gör vanlig yoghurt pastöriseras mjölken innan den syras med mjölksyrabakterier.
Det är till och med förbjudet att pastörisera produkten efter syrningen, eftersom bakteriekulturen då förstörs.
Havregurt är ett försök att imitera yoghurtens konsistens, smak och användningsområde, vilket förstås namnet anspelar på. Den är dock ultrahögpastöriserad efter syrningen, vilket gör att alla bakterier är döda när den hamnar i frukosttallriken.

Lätta Original – mer palmolja än raps
Det klassiska lättmargarinet Lätta stoltserar med rapsolja och kärnmjölk på flera ställen på förpackningen: ”Gjord med svensk rapsolja och smakrik kärnmjölk”. Dessutom är den är dekorerad med rapsblommor.
Man lyfter också fram att margarinet är tillverkat i Sverige. Först i den finstilta texten på baksidan kan man läsa att den största ingrediensen, utöver vatten, är den betydligt mer långväga och av både miljö- och hälsoskäl ifrågasatta palmoljan.

 Festis Guanabana pineapple – endast 0,015 gram guanabana
Av namnet att döma skulle man kunna tro att denna fruktdryck var smaksatt med guanabana. Och den innehåller faktisk puré av denna tropiska frukt, men endast 0,003 procent. Alltså tre tiotusendelar eller 15 milligram per flaska.
Purén från en enda frukt räcker till 66 000 flaskor. Det är förstås alldeles för lite för att ge drycken någon smak. Den ytterst lilla mängden puréad frukt är bara där för syns skull, för att lura oss att smaken inte bara är fejkad med aromer, när den i själva verket är just fejkad med aromer.

En kommentar till “De kan bli Årets matbluff”

  1. I am no longer sure where you’re getting your information, however great topic. I must spend some time studying much more or working out more. Thank you for fantastic info I was searching for this info for my mission.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.