Rekordsiffror för Apotea

Försäljning över två miljarder kr.
35 procent upp.
Dessutom noterar Apotea att året gett 6,2 miljoner kr till SOS barnbyar och Världsnaturfonden.

2018 blev alltså ett nytt rekordår för nätapoteket Apotea, konstaterar vd Pär Svärdson nu.
Försäljningen ökade med 35 procent och landade på drygt två miljarder kr.
– År 2018 var ett spännande år för Apotea. Under våren flyttade vi in i vårt nya klimatsmarta logistikcenter. De nya lokalerna är en förutsättning för att vi ska kunna utvecklas och de bidrog till att 2018 blev ett nytt rekordår”, säger Svärdson i en kommentar.

Det nya logistikcentret har ökat företagets kapacitet kraftigt och antalet levererade paket under året ökade med 33 procent till en bit över sex miljoner paket.
I samband med Black friday sålde Apotea för över för över 50 miljoner kr på fyra dagar, noterar företaget.

På den framåtsyftande sidan konstaterar Apotea också att man tillsammans med medarbetare, kunder, leverantörer och samarbetspartners samlade in 6,2 miljoner kronor till SOS barnbyars och Världsnaturfondens verksamheter, vilket också var nytt rekord.
– Jag  vill tacka alla som har bidragit. Pengarna gör stor skillnad i SOS barnbyars- och Världsnaturfondens viktiga arbete, säger Pär Svärdson.

Nya skärmar i City Gross butiker

För ett år sedan samlade Bergendahls ihop City Gross annonsytor och skapade Marknadsplats City Gross.
Nu investerar City Gross i skärmar för alla sina butiker.

Under januari månad rullar City Gross igång monteringen av skärmar i samtliga 44 butiker.
Man räknar med att ara klar med monteringen under mitten av februari.

Förutom ledskärmar i butikerna sätter man även upp skärmar i entré, kafé och kassalinjer.

– Detta är stort och viktigt för oss och nu ska det bli riktigt roligt att besöka kunder. När vi påbörjade samarbetet med City Gross såg vi direkt på besökssiffrorna att detta var en mediekanal att räkna med, säger Henrik Skeppland, vd för Brandscope som nu enbart arbetar med Marknadsplats City Gross.

Samarbetet mellan Bergendahls och Brandscope har pågått i över ett år och lanseringen av de digitala annonsytorna har varit ett viktigt delmål redan från början.

– Alla ska göra det de är bäst på och vi är bäst på mat, därför var det naturligt att söka en samarbetspartner i det här projektet, sammanfattar Bergendahls inköpsdirektör Mats Sjödahl.

Digital medelhavsmat ny satsning

Att lära sig medelhavsmat. Digitalt.
Det handlar det om när Di Lucas matakademi startar sin medelhavsskola i digital form.

Det är alltså Di Lucas matakademi Accademia di Luca som har startat en medelhavsskola i digital form.
Tanken är att nå ut till butikspersonal, inköpare, konsumenter och andra snabbare och mer effektivt.

Huvuddelen av innehållet är rörligt, till stora delar inspelat på plats i Italien.
Fokus är på ursprung, tillverkning och användning.
Hos medelhavsskolan.se finns utbildningarna med ambitionen att vara kunskapshöjande och inspirerande.

I filmerna hos medelhavsskolan.se kreerar Måns Falk och Johanna Westman centrala roller.
Måns Falk är sedan 2012 ansvarig för Accademia di Luca och är kock och matskribent. Johanna Westman är tv-profil och kokboksförfattare som bland annat gjort en rad matprogram riktade mot barn.

Apohem öppnar fullskaligt

Apohem öppnar fullskaligt nätapotek.
Nu går det att köpa både receptfria och receptbelagda läkemedel hos Apohem på nätet, meddelar företaget.

Apohem har under december och under inledningen av januari byggt upp verksamhet och webbplats.
Genom ett flertal tester har man nått till att kunna leverera även receptbelagda läkemedel tryggt och säker till sina nätkunder, meddelar företagets tf vd Johan Bergenheim (bilden).

Bergenheim påpekar i ett pressmeddelande att Apohems e-handel nu också är godkänd av e-hälsomyndigheten och därmed kan anslutas till dess recepttjänster.
Apohem har fått tillstånd från Läkemedelsverkt vilket gör att man nu är ett fullskaligt öppenvårdsapotek och kan leverera såväl receptfritt som receptbelagt.
Det receptfria sortimentet hos Apohem uppgår idag till cirka 5 000 produkter, enligt pressreleasen.

Nu vill vi ha nyttiga mellanmål

Mellanmål?
Något man snabbt slänger i sig på vägen?
Inte bara. Nu vill vi alltmer att mellanmålen ska vara nyttiga också.

Det är klart att mellanmålet ofta är något som vi tar i förbifarten, i stressen efter jobbet och på väg till träningspasset, efter att ha handlat men innan man hämtar hem barnen och så vidare.
Men för många av oss får mellanmålet en större funktion än så i vårt tänkande och ett skäl är förstås den stora mängd mellanmål vi svenskar tuggar i oss.

Det handlar – i kalla siffror – om tio miljoner mellanmål.
Varje dygn.
Alltså i princip exakt ett mellanmål per svensk varje dag.

Nu är trenden att vi mer och mer ser mellanmålet som en del i vår hälsa. Näst efter träning som 52 procent av svenskarna förknippar med hälsa är det viktigaste för oss att äta varierat, vilket 35 procent anger som vad man kopplar till hälsa.

I den livsanalysen ingår de tio miljoner mellanmål vi stoppar i oss naturligtvis också – men där låter vi mat- och sovklockan styra lite också. Det visar sig nämligen att ju tidigare på dagen vi äter vårt mellanmål desto mer tänker vi på mellanmålets funktion. Tar vi ett mellanmål senare på dagen är fokus ofta på den njutning som mellanmålet ger…

Under vardagarna skippar för övrigt en av fem frukosten men när det blir söndag sätter sig 85 procent av svenskarna vid frukostbordet.
Unga äter, inte oväntat, generellt fler mellanmål än äldre och vi äter de flesta mellanmålen mellan lunch och middag men även i hög grad efter middagen.
Av någon oklar anledning är det också så att vi äter något fler mellanmål mot slutet av veckan än vi gör i början av den.

Ett av de företag som sett trenden med att vi vill ha nyttigare mellanmål är Arla som under hösten lanserade Arla & More, en serie portionsförpackade småmål för mellanmål och frukost i form av två sorters gröt, två smaker av smoothies och likaså två yoghurt-varianter.

Varma koppen-varianten med fruktig mellanmålsgröt som vi sedan fått se dyka upp i hyllorna är ett annat exempel och vi lär få se fler nya produkter vid sidan av de existerande under 2019.

Nytt projekt kring matförpackningar

I Skåne ska ett nytt regionalt samarbetsprojekt startas.
Målet är att kartlägga vad som behövs för att öka värdet på återvunnen plast och bioplast för industrin.
Packbridge, IUC Syd och Livsmedelsakademin liksom näringslivskluster inom förpackning, teknik och livsmedel ingår i satsningen.

Tanken är alltså att med matförpackningar som utgångspunkt skapa ett nytt och framåtsyftande återvinningsprojekt utifrån satsningen i Skåne.
– Vi hoppas på att resultatet ska bli en ökad plaståtervinning och utvecklingsmöjligheter för näringslivet, genom nya affärsmöjligheter och innovationer. Förpackningen är en viktig del av alla produkter, inte minst för livsmedelsindustrin, där också projektet börjar att sondera möjligheterna, säger Marie Malmberg Lavsen, vd för Packbridge till Packnet.
– Livsmedelsbranschen blir mer och mer hållbar, hela vägen från produktion till butik. Vi ska se över förutsättningarna för att öka användningen av återvunnen plast och bioplast i förpackningar, berättar hon.

– Livsmedelsförpackningar ställer mycket höga krav på hygien, säkerhet och att innehållet i produkten inte påverkas av smak eller färg från förpackningen. Därför behöver vi ta reda på om återvunnen plast och bioplast klarar alla de krav som ställs på en livsmedelsförpackning, säger Lotta Törner, vd på Livsmedelsakademin.

Det nya projektet finansieras av Region Skåne som också gett uppdraget och det är i första hand det skånska näringslivet som berörs i projektet som ska innehålla produktion, forskning, återvinningsbranschen liksom handel och offentlig verksamhet.
Förhoppningen är att involvera hela värdekedjan för att öka möjligheterna för återvunnen plast och bioplaster.

”Höj matpriserna minst fem procent”

Låga skördar och höga råvarukostnader slår hårt mot svenska lantbrukare och livsmedelsproducenter.
Lantmännen har lösningen.
Minst fem procent högre matpriser för konsumenterna.

Läget för det svenska lantbruket efter sommarens torka var temat för en pressträff hos Lantmännen.
Beskedet efter den tuffa sommaren var och är tydligt; matpriserna måste höjas.

Samtidigt släppte Livsmedelsföretagen sitt konjunkturbrev för tredje kvartalet. Skördebortfallet har enligt rapporten fått livsmedelsindustrins inköpskostnader att stiga med tio procent.
Därför behöver, menar man, konsumentpriserna höjas med i snitt fem procent för att kompensera det.

– Om livsmedelsproducenternas samlade kostnadsökningar skulle föras över till konsumenterna via dagligvaruhandeln innebär det en ökning av konsumentpriserna med dryga fem procent, för att producenterna ska få täckning för sina ökade råvarukostnader. Fem procent är en snittsiffra; för kött-, mejeri-, spannmåls-, frukt- och bärprodukter behövs ännu större prishöjningar för att täcka kostnadsökningarna, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen.

– Det är av yttersta vikt att skapa rätt förutsättningar för svenska lantbrukare och livsmedelsproducenter, för att möjliggöra en ökad livsmedelsförsörjning baserad på svenskproducerade råvaror och göra livsmedelssektorn till en svensk kärnsektor. Vi utgår från att dagligvaruhandeln tar sitt ansvar och visar stor förståelse för behovet av prisjusteringar baserat på kraftigt stigande råvarukostnader, säger Per Arfvidsson, vice vd på Lantmännen.

Lidl blir granne med Hemköp

Mitt över gatan från Hemköp.
Lidls nya etablering.
Så blir det när kedjan öppnar sin fjärde butik i Helsingborg våren 2020.

Det är nu klart att Lidl kommer att öppna sin fjärde butik i Helsingborg.
Där behöver man inte känna sig ensam.
Lidl blir nämligen granne när man öppnar mittemot nyinvigda gallerian på Söder där Hemköp just öppnat en stor butik.

– Vi är väldigt glada att tillsammans med fastighetsägaren Länsförsäkringar etablera en butik på Söder och därmed en fjärde butik i Helsingborg, säger Lulu Gylleneiden som är fastighetschef hos Lidl Sverige i ett pressmeddelande.
– Flera mindre ytor har blivit en stor fin lokal i ett intressant område med många andra stora satsningar, konstaterar hon.

Butiken i Lidl kommer att ha en yta på 1 100 kvadratmeter och en planerad invigning under våren 2020.
Därmed tar Lidl som kedja ytterligare ett steg mot 200 butiker i Sverige år 2020.

Clas Ohlson stänger i två länder

Norden ja.
Storbritannien och Tyskland nej.
Nu drar Clas Ohlson konsekvensen av sämre tider.

Det är i den nya kvartalsrapport som Clas Ohlson lämnar som beskedet kommer.
Andra kvartalet på räkenskapsåret var sämre än väntat och nu lägger man ned sina butiker i Storbritannien och Tyskland för att koncentrera sig på Norden.

En förväntad vinst på 80 miljoner kr byttes mot en reell på 33 miljoner kr för andra kvartalet – och då hör det till saken att motsvarande resultat förra året var 125 miljoner kr.
Omsättningen steg däremot till 2 157 miljoner kr mot förra året 1 999.

– Verksamheten i Storbritannien går efter tio år fortsatt med betydande förlust även efter de åtgärder som vidtagits för att optimera butiksnätet de senaste åren, konstaterar vd Lotta Lyrå.
– Utvärderingen av den pilot som gjorts med fyra butiker i Tyskland visar att verksamheten inte förmår leverera enligt plan och att rätt förutsättningar därmed inte finns för att nå lönsamhet.

Clas Ohlson fortsätter nu med e-handel riktat mot tyskar och britter men räknar med att nedläggningen av de fysiska butikerna ska spara in 75 miljoner kr.

Den digitala satsningen fortsätter och under det senaste halvåret har man haft en tillväxt online på 51 procent.
– Under kvartalet har vi stärkt vår e-handelsplattform med ett bredare sortiment, en utökad digital förmåga och leveranskapacitet hem till kund. Vi har därmed rustat för att hantera den ökning vi förväntar oss under den förestående julhandeln och samtidigt grundat för en e-handelsplattform förberedd för fortsatt tillväxt, hävdar Lotta Lyrå.

Ny ägare till lågpriskedja

I måndags kom beskedet att danskägda Harald Nyborg lägger ner tio av sina elva svenska butiker.
Så blir det inte.
Idag kommer istället beskedet att nio av elva butiker räddas av en ny ägare.

Danskägda Harald Nyborg startade sin första butik i Löddeköpinge när 2000-talet var alldeles färskt och har sedan byggt ut.
Idag har man elva svenska butiker men stora lönsamhetsproblem.

Lösningen på det kom i ett måndagsbesked om att man lägger ned tio av sina elva butiker i Sverige men behåller den ursprungliga i Löddeköpinge.
Istället ska ägarna koncentrera sig på e-handel och på den likaså ägda kedjan Jem & Fix.

Nu ser det istället ut som om de nedläggningshotade butikerna lever vidare men med en ny ägare.
Enligt Kristianstadsbladet vill järnhandels- och byggvarukedjan Bolist ta över butikerna.

– Vi har en dialog där vi är överens med Harald Nyborg och med hyresvärdarna, men ännu har vi inte bläcket på pappret, säger Tomas Fritzon, vd på Bolist, till 24kristianstad.se.
Enligt dessa uppgifter ska övertagandet dock inte gälla två av butikerna, de i Malmö och Lidköping där nedläggningsbeslutet står fast.

Vad övertagandet i övrigt kommer att betyda är ännu oklart.
Det är inte uttalat om man ska ändra något i sortimentet men däremot ska inom kort ett nytt namn på butikerna i kedjan presenteras.

Matsmart säljer Blossas 2017-glögg

24 000 flaskor glögg är kvar sedan förra året.
Nu ska de säljas i ett samarbete mellan Matsmart och Blossa.

Blossa hantverksglögg är en serie alkoholfri glögg man varje år lanserar med en ny smak och ny design.
Den säljs endast under den aktuella säsongen och får en efterträdare året därpå.

Förra året blev dock 24 000 flaskor glögg kvar av årgången. Nu ska ett samarbete mellan Matsmart och Blossa resultera i att de säljs.
– Matsmarts vision är en värld utan matsvinn. Helt perfekt glögg ska inte slängas bara för att det står 2017 på flaskan i stället för 2018, säger Matsmarts vd Karl Andersson.

Samma inställning har Åsa Strömberg som är produktchef hos Blossa.
– 2017 hade vi en del av den producerade volymen kvar när säsongen var slut. Att slänga den fantastiska drycken var aldrig ett alternativ för oss. Via Matsmart blir glöggen nu till glädje för kunder över hela Sverige, precis som det var tänkt, säger Åsa Strömberg.

För den som undrar har 2017 års glögg (bilden) tillnamnet ”Lingon och enbar” och har följaktligen en tydlig lingonkaraktär som kombineras med Blossas kryddblandning.
Och någon kanske utropar ”det var som 17” inför att priset hos Matsmart för gloggen nu blir tio kronor flaskan.

Han blir vd för Apohem

Nu har nätapoteket Apohem hittat en ny vd.
Gustav Hasselgren får jobbet.
Han har tidigare bland annat jobbat för Gymgrossisten och Bodystore.

En ny vd är alltså på plats hos Apohem.
Gustav Hasselgren (bilden) har fått jobbet och kommer närmast från vd-jobbet hos Health and sports nutrition group där Gymgrossisten och Bodystore ingår.
Innan dess var Hasselgren landschef hos Procter & Gamble.

Apohems styrelseordförande Christer Hansson är nöjd med att man anställt Hasselgren.
–  Hans ledaregenskaper i kombination med den tunga erfarenhet som han har av affärsutveckling, e-handel och försäljning av konsumtionsvaror kommer vara en stor fördel för Apohems utveckling framåt, säger Christer Hansson.

Gustav Hasselgren börjar jobbet 1 mars nästa år och Johan Bergenheim, som varit tillförordnad vd under tiden, går då tillbaka till sitt jobb som marknadschef hos Apohem.